Hoeve Ackerdijk

Biologisch Melkveebedrijf

Hoe worden koeien gemolken?

Koeien melken

Boer Arie melkt de koeien

Elke ochtend en elke avond worden de koeien van Hoeve Ackerdijk hier gemolken. De koeien worden in de stal verzameld en gaan dan in groepjes van 5 naar de melkput. 5 koeien staan aan de ene kant, en 5 koeien staan aan de andere kant van de melkput.

De melkput heet zo omdat de boer in een soort put staat zodat hij (of zij) niet hoeft te bukken bij het melken. De uiers van de koe bevinden zich, heel handig, op ooghoogte van de boer.

 

 

 

 

 

Melkkommen in de melkput

Melkkommen in de melkput

Tijdens het melken eet de koe lekker wat. Zo blijft zij rustig staan en hoeft ze zich niet te vervelen tijdens het melken.

De melkmachine

Op Hoeve Ackerdijk melken we de koeien met een melkmachine. Eerst maakt de boer de uiers schoon en dan wordt de machine aan de uier van de koe gehangen. Een koe heeft één uier meestal met vier spenen. De boer hangt de machine zelf aan de uiers van de koe, de machine kan zichzelf eraf halen als alle melk uit de uier is.

De melk komt vervolgens in een glazen ‘kom’ terecht. Zo kan de boer zien hoeveel melk de koe heeft gegeven en, als de melk apart gehouden moet worden bijvoorbeeld voor een kalfje, kan de melk makkelijk in een emmer worden gedaan.

Dan gaat de melk door een filter, de melk wordt gekoeld een naar de grote melktank gepompt. Daar kan wel 3400 liter melk in, die op 3.5 graden wordt bewaard. Om de drie dagen komt er een tankwagen van Zuiver Zuivel langs om de biologische melk op te halen.

Wil je zelf de melkput zien en hoe koeien worden gemolken of wil je meer weten over een biologische boerderij? Regel voor je vrienden of familie een afspraak voor een rondleiding of kom langs op één van de open dagen.

Melktank

In de melktank kan 3500 liter

Reacties gesloten.