Hoeve Ackerdijk

Biologisch Melkveebedrijf

Kaas!

Sinds begin van dit jaar zijn we op de boerderij bezig met het ontwikkelen van een eigen product: kaas. We hebben een boerderij met melkkoeien, een kinderdagverblijf, we zijn één dag in de week zorgboerderij en hebben een (iets ingedutte) educatie tak. We hadden dus nog wel wat tijd over.

We hebben alleen bijna geen ervaring met kaas maken, geen spullen om kaas te maken en nog geen afzetmogelijkheden. Gelukkig is er bij Petra en Martin Oosthoek van de Belevenisboerderij geïnvesteerd in een schone zuivelruimte middenin de stal. Hier kunnen we kleinschalig maar professioneel kaas te maken. Dit doen we samen met Esther van der Zeijden, een van hun vrijwilligers (en tevens levensmiddelentechnoloog) die enthousiast een cursus kaasmaken in Vlaanderen heeft gevolgd. Met een handboek ernaast voor Goudse kaas zijn we gewoon maar begonnen.

De eerste batch had duidelijke verbeterpunten en daar zijn we mee aan de slag gegaan. In oktober zijn we voor de tweede keer kaas gaan maken. We hebben tweehonderd liter melk omgezet naar ruim twintig kilo kaas. En nu kan ik met gepaste trots vertellen dat de 2e batch is geproefd – en goedgekeurd – door een kaasexpert van DSM. Met meer dan tien jaar ervaring kregen wij van haar de volgende feedback: “Hier kan je de markt mee op”.

Dus bij deze: Vanaf vandaag is onze Ackerdijkse belegen kaas te koop. Bent u geïnteresseerd? Neem dan contact met ons op via de website of de telefoon.

ps, Wilt u zelf eens kaas maken, dat kan. Neem dan contact op met Esther via kaasworkshops.nl

Reacties gesloten.